was successfully added to your cart.

Winkelmand

Na een heerlijke zomer begin je vol goede moed aan het najaar. Je kijkt er ergens toch wel weer naar uit; de donkere dagen, avonden voor de open haard met een wijntje, wonen in die lekkere dikke wintertruien en het euforische gevoel wanneer de eerste sneeuwvlokjes vallen. Als het weertechnisch een prima najaar is geweest is het ook eigenlijk helemaal niet zo lang meer tot de gezelligheid van Sinterklaas, de kerstdagen en de jaarwisseling. Na de feestdagen heb je het alleen eigenlijk wel weer gehad met die winter, maar helaas duurt die dan nog een paar maanden. De korte dagen vol kou en nattigheid beginnen te vervelen, de ochtenden worden steeds zwaarder,  je energielevel daalt, je hebt meer trek in comfort food en eigenlijk zit je, vergeleken met de zomermaanden, gewoon een stuk minder lekker in je vel. Komt dit je bekend voor? Dan ben jij een van de vele mensen die last heeft van een winterdip!

Wanneer we het hebben over een winterdip kan je denken aan de volgende klachten: sombere stemming, vermoeidheid, meer behoefte aan slaap, niet uitgerust voelen, verminderde aandacht en concentratie, prikkelbaarheid, passiviteit, meer trek in eten, gewichtstoename, minder behoefte aan sex en/of minder behoefte aan sociale contacten.

Een winterdip is het gevolg van een verstoring van je natuurlijke dag- en nachtritme. In de winter komt de zon later op en gaat hij ook vroeger onder wat zorgt voor minder uren daglicht. Daarbij is de zon ook nog eens minder sterk. Dit alles zorgt ervoor dat je biologische klok in de war raakt en sommige biologische processen ontregeld raken. Zo maak je meer melatonine (slaaphormoon) aan en dit zorgt voor minder aanmaak van serotonine (gelukshormoon). Daarnaast beweeg je vaak minder en eet je vaak meer wat je energielevel en humeur niet altijd ten goede komt. Gelukkig is aan een winterdip wel degelijk iets te doen. Graag geef ik je mijn praktische tips om je uit die winterblues te halen en houden!

1. Houd je vaste ritme aan

Ik ben een groot voorstander van ‘rust, reinheid & regelmaat’. Weersta de verleiding van het bankhangen en bedliggen wat je maar al te graag doet tijdens de wintermaanden. Je denkt dat je je er beter door gaat voelen, maar uiteindelijk word je er alleen maar vermoeider door. Hou vast aan je normale dag- en nachtritme met vaste tijden van opstaan, naar bed gaan, inspanning en ontspanning. Een vast ritme zorgt voor balans en daarmee voor veel energie en een goede nachtrust.

2. Zorg voor een flinke dosis daglicht in je woon- en werkomgeving 

Als dit niet op een natuurlijke manier mogelijk is zorg dan voor heldere lampen. Gebrek aan (dag)licht zorgt voor een overmatige aanmaak van melatonine en werkt daarmee vermoeidheid in de hand. Goede verlichting op kantoor heeft mijn werkdag veel productiever gemaakt, zeker in die donkere wintermaanden.

3. Let op je voeding

Het winterseizoen maakt je behoefte aan comfort food groter. Een handje chips wordt een zak en een blokje chocolade een hele reep. Weet dat voeding niet alleen invloed heeft op je fysiek. Eet jezelf gelukkiger door het nuttigen van veel gezonde etenswaren zoals groente en fruit en probeer op te letten met een overdaad aan vetten, koolhydraten, suikers en alcohol wat er in de winter gemakkelijker insluipt.

4. Voedingssupplementen 

Bij mij maakt het een verschil door supplementen in te nemen zoals  Omega-3 (visolie) en Vitamine D (zonlicht in een pil) Deze supplementen helpen me tijdens de wintermaanden. Echter let op dit werkt voor mij maar vraag zeker advies aan een expert welke voedingssuplementen mogelijk voor jou nodig zijn.

5. Beweeg 

Een bankmarathon is wat je (ik althans) het liefste doet tijdens een winterdip, maar bewegen zorgt ervoor dat je je goed voelt. Heftig sporten moet niet, gewoon elke dag even in beweging zijn is voldoende! Pak de fiets naar je werk, wandel naar de supermarkt en plan sportactiviteiten op vaste momenten in. Je maakt middels lichaamsbeweging dopamine aan en dat is het gelukshormoon wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Weer of geen weer, ik ga elke dag wandelen met mijn hond. En vaak start ik dan met gezonde tegenzin, maar voel me erna altijd zó veel beter. Heerlijk!

6. Haal een frisse neus

Probeer een aantal keren per dag een luchtje te scheppen. Dit zorgt voor helderheid van geest, verbeterde aandacht en concentratie. Trek een dikke jas aan en drink dat kopje thee in de winterse zonnestralen en ervaar hoe veel dat voor je doet!

7. Geef kleur aan je dag

Kleur bepaalt humeur. In de winter veranderen we al snel in semi-gothics door alleen nog maar donkere kleuren te dragen. Voel je een dipje, breng dan kleur terug in je leven door het weer te gaan dragen. In de ochtend een fleurige outfit aantrekken geeft een instant boost aan je dag.

8. Plan leuke activiteiten in

Zorg dat je leuke dingen in het vooruitzicht hebt waar je naartoe kan leven. Plan een dag of weekendje weg, boek een vakantie, kook een heerlijke maaltijd of koop iets leuks voor jezelf. Verwacht niet een positief leven te kunnen leiden wanneer je het louter laat bestaan uit ‘moet dingen’ waar je geen energie uit haalt. Zoek de geluksmomentjes heel bewust op!

 9.  Accepteer en laat los

Je hoeft je niet alle dagen van het jaar goed te voelen. Door niet tegen die negatieve gevoelens te vechten, maar ze te accepteren, worden ze ook minder sterk en zullen ze sneller verdwijnen. Ups en down horen bij het leven, vasthouden aan een ideaalbeeld zorgt alleen maar voor frustratie. Denk positief. Niet elke dag is goed, maar er zit wel iets goeds in elke dag. Aan jou om dat te zien!

Have a happy winter!

Meer tips? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

[mc4wp_form id=”7534″]

Leave a Reply