Mijn leermomenten van 2020 en focus voor 2021 - Kelly Weekers - ondernemerscoach en bestseller auteur
was successfully added to your cart.

Winkelmand

2020 was voor mij een jaar van uitersten. Vrijwel direct werd ik geconfronteerd met tegenslagen op het gebied van de gezondheid van dierbaren, maar zakelijk gezien leek gelukkig alles volgens plan te gaan. Van het nieuwe jaar waren nog maar een paar weken om… en daar was: corona. Wat zou corona voor impact hebben op mijn bedrijf? Fast forward naar bijna een jaar later. Pas nu lijkt het privé echt in rustiger vaarwater te zijn gekomen. Zakelijk gezien heeft de crisis het uiterste van mijn werkethiek en vertrouwen gevraagd, maar we mogen (daardoor?) zelfs over target gaan. De absolute silver lining van het ‘rommelige’ 2020 was de geboorte van mijn tweede dochter. Al met al kijk ik heel erg positief terug op dit jaar. Het was verre van een stressloos jaar, maar de start liet absoluut niet zien hoe mooi het jaar zou worden.

Mijn grootste leermoment van afgelopen jaar is, zakelijk gezien, toch wel: alleen door het hebben van de juiste focus, kan je écht oogsten. Kleine en grote uitdagingen horen bij het leven en ook wanneer corona achter ons ligt, zullen er weer nieuwe uitdagingen op je pad komen die je aandacht alle kanten uit zal trekken. Het is verleidelijk de focus te verliezen, wanneer het goed gaat (‘Oh, dan kan ik er nog wel wat bij doen’), maar ook wanneer het slecht gaat (‘Misschien moet ik toch eens iets anders proberen, zodat het wel gaat lopen’). Mijn redding dit jaar is mijn keiharde focus geweest. ‘Nee’ zeggen. Prioriteiten stellen. En vooral: bij de strategie blijven die werkt en die voor alle ondernemers die ik coach werkt. En wat betreft mijn mindset? Stappen blijven zetten, zodat ik niet als een kat in het nauw rare sprongen maak, maar vertrouwen houd in het feit dat de resultaten vanzelf volgen bij het uitvoeren van de juiste strategie. En dat deden ze!

Voor volgend jaar heb ik mijn target toch wéér iets omhoog gegooid om de uitdaging vast te houden en daarnaast heb ik mijn zakelijke ‘moonshot’ bepaald. Verder wil ik vooral meer doen van wat ik dit jaar al deed. Ik ben trots op waar KELLYWEEKERS.COM op dit moment staat en het is mijn overtuiging dat de meeste ondernemers heel succesvol zouden kunnen zijn, als ze zich maar echt zouden vastbijten in hun focuspunten. En ja, dat is soms ‘saai’, maar ook hier geldt: in beginsel betekent het veel zaaien en weinig oogsten. Het vraagt veel van je ondernemersskills, dus velen haken ergens ‘onderweg’ af. Doen is namelijk niet moeilijk, blijven doen wel. En dat is precies wat ik wil; jarenlang focussen op hetzelfde om zo de maximale potentie voor mijn klanten én voor mezelf eruit te halen. En dit alles realiseren binnen de kaders die ik voor mezelf heb bepaald; volledig online en locatie-onafhankelijk werken in parttime uren.

In de afgelopen jaren was ik namelijk niet alleen ondernemer, maar ook: moeder, partner, vriendin, zus, dochter, you name it. En om dit alles te kunnen ‘zijn’, ben ik mezelf regelmatig voorbijgelopen. In 2020 pakte ik de regie terug en creëerde ik weer balans. Ik kon door het online ‘coronaproof’ karakter van mijn bedrijf mijn klanten 365 dagen businessondersteuning bieden in een superuitdagende tijd, maar tegelijkertijd óók overgaan op parttime werken, een maandenlang zwangerschapsverlof en het runnen van mijn business vanuit Spanje voor een aanzienlijk gedeelte van het jaar. Met een gezin dat zich volop in de tropenjaren begeeft, geeft het mij rust dat ik door dit businessmodel genoeg tijd thuis kan doorbrengen zonder daarbij in te hoeven boeten op mijn ambities.

Door deze terugblik sta ik eigenlijk pas goed stil bij de stappen die ik heb gezet en de resultaten die ik heb geboekt. Ik kan je zo’n terugblik echt van harte aanbevelen. Pas wanneer je nagaat wat je één jaar, vijf jaar of zelfs tien jaar geleden deed, zie je de enorme groei die je van dag tot dag toch vaak ontgaat, omdat elke nieuwe stap ook weer snel het ‘nieuwe normaal’ is. Zo had ik vijf jaar geleden nog nooit een boek geschreven en heb ik nu twee bestsellers -waarvan eentje zelfs internationaal is uitgegeven-, is mijn derde boek onderweg, stond ik twee jaar lang onafgebroken in de top 100 bestverkopende boeken en tikken we bijna de 150.000 verkochte exemplaren aan. Maar eigenlijk is dat schrijven ook gewoon ‘een bijzaak’. Wat ik vooral ben, is ondernemerscoach. In de afgelopen jaren heb ik een bedrijf neergezet dat meer dan 30.000 mensen heeft begeleid binnen één of meerdere coachingprogramma’s en honderden ondernemers dag in dag uit helpt te groeien in klanten, winst en vrijheid. En tegelijkertijd ervaar ik zelf dus ook optimaal die vrijheid. Als al dat thuisblijven van dit jaar me iets heeft geleerd, is het wel dat ik een waanzinnig fijn thuis heb waar ik enorm van kan genieten, én dat ik een bedrijf heb dat me de tijd geeft dat ook daadwerkelijk te kunnen doen.

Uiteindelijk is onze tijd alles en niemand van ons weet hoeveel we daarvan hebben, dus zorg dat je het besteedt aan de mensen en dingen die je tijd waard zijn!

Op een gezond, gelukkig en succesvol 2021!

Kelly Weekers

Leave a Reply