MIJN GROTE LES ALS ONDERNEMER - Kelly Weekers - ondernemerscoach en bestseller auteur
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Toen ik als ondernemer startte, heb ik vrij snel geleerd wat de waarde is van “nee” zeggen. In het begin zei ik tegen elke kans die op mijn pad kwam volmondig ja vanwege allerhande overtuigingen. Dat het goed zou zijn om mijn netwerk te vergroten, kansen te creëren, en vanwege een algeheel idee van ‘wie weet wat eruit komt’. Proactief handelde ik wat dat betreft op mijn gevoel, maar eindejaar reflecteerde ik gelukkig wel op hoe het daadwerkelijk voor me had uitgepakt. Wat bleek: Door op alles ja te zeggen wist ik op een gegeven moment niet meer welke richting ik uit ging. Ik had een totaal gebrek aan focus. Ik liet mijn agenda bepalen door anderen en overdreven vaak had dat een hele lage ROI. Het maakte me druk, maar allesbehalve productief.

Onthoudt dat als je ja tegen iets zegt, dan je op hetzelfde moment nee zegt tegen iets anders. We hebben immers allemaal maar 24 uur in een dag. Zeg wat vaker nee tegen een ander en daarmee ja tegen jezelf en de richting die jij met je onderneming op wilt. Er is maar één iemand die de regie over jouw onderneming moet hebben en dat ben je zelf. Maar dan moet je hem wel echt pakken!

Vier redenen waarom het belangrijk is om vaker nee te zeggen wanneer je wilt groeien in goedbetalende klanten, winst, plezier en vrijheid:

1.  Ja zeggen tegen alles resulteert in korte termijn denken

Een heleboel mensen zeggen ja tegen dingen, puur uit enthousiasme, omdat ze de inkomsten nodig hebben, omdat ze het ‘lullig’ vinden om te weigeren, of het gevoel hebben dat het ‘om een reden’ op hun pad komt. Dit is kortzichtig denken. Tuurlijk, soms moet je projecten of klanten aannemen omdat je op dat moment de cashflow nodig hebt, maar je moet daarnaast wel een strategie hebben liggen voor de langere termijn. Als jij weet welke targets je hebt, hoeveel klanten jij hiervoor moet hebben en wat het vaste proces voor jou is om ze binnen te halen, dan laat je je ook niet langer verleiden tot dit korte termijn denken. Je kan dan immers snel genoeg zeggen of iets je wel of juist niet verder gaat helpen. Maak de beslissing om ja of nee te zeggen dus niet op gevoel (korte termijn), maar op strategie (lange termijn).

2. Als je in het begin al niet enthousiast bent, dan ga je dat waarschijnlijk ook nooit worden

Als je niet enthousiast bent over een mogelijke opdracht of klant zal dat gevoel zelden veranderen. Op basis van je eigen intuïtie weet je vaak al direct of een mogelijke opdracht je prikkelt op of niet. Als je “ja” zegt tegen te veel dingen die je niet enthousiasmeren, hoeveel tijd heb je dan over om te doen wat écht bij jou en je onderneming past en bijdraagt aan jouw langere termijn doel? Bereken hoeveel uren je hebt in je werkweek en zorg dat je deze waar mogelijk besteedt aan dat waar jij enthousiast van wordt en waar jouw kracht ligt.

3. De kleinste opdrachten kosten vaak het meeste tijd

Ben je bewust van jouw tijdsinvestering, niet alleen de inkomsten. Soms klinken de inkomsten interessant, maar wanneer je het wegzet tegen de tijd en energie die het kost is het dat ineens een stuk minder. Bereken dit altijd door, want op die manier ga je merken dat je return on investment hoogstwaarschijnlijk een stuk lager ligt dat je had gedacht of verwacht en zal het de logische keuze worden om ‘nee’ te zeggen.

4. Jouw waarde stijgt op basis van jouw exclusiviteit

Mensen hebben de neiging te vergeten waarom luxe merken zo goed verkopen: exclusiviteit. Niet alles willen doen voor iedereen, maar iets heel goed voor een klein clubje. En om dat soort luxe voor jezelf te creëren kan je niet langer ‘ja’ zeggen tegen elke opdracht die voorbijkomt. Niet voor en met iedereen werken verhoogt je waarde, want je bent niet langer het manusje van alles maar de specialist.

5. Focus ontstaat met minder doen, niet met meer doen

Een gebrek aan focus ga je niet oplossen door nóg meer te gaan doen, maar juist door minder te gaan doen. Minder doen gaat alleen gebeuren wanneer jij vaker nee gaat communiceren dan ja. Te veel ondernemers staan in hun bedrijf met het idee dat ‘meer’ ook ‘beter’ is, maar ze kunnen niet verder van de waarheid zitten. Meer zorgt in het ondernemen voornamelijk voor een stagnatie of zelfs daling in groei, vrijheid, plezier en winst. Less is definitely more!

Wil je nog meer tips als ondernemer ontvangen? Klik hier om direct mijn gratis online training te volgen. 

Leave a Reply