KLEIN GELUK - Kelly Weekers - ondernemerscoach en bestseller auteur
was successfully added to your cart.

Winkelmand

De lente staat weer voor de deur en wat kan ik daarvan genieten. Alleen al het feit dat het ’s morgens weer licht is wanneer ik richting kantoor ga en ’s avonds niet thuiskom in het donker. Dat vind ik zo deprimerend! Met de lente in de lucht komt mijn ”inner oma” pas echt tot zijn recht. Ik wil dan dingen doen zoals wandelen in het bos, met mijn hond in de mand op de fiets boodschappen doen, met mijn dochtertje onze schapen verzorgen en een kopje thee drinken in de tuin in die ene voorjaarszonnestraal. Ik kan daar helemaal in opgaan en me dan ook echt enorm gelukkig voelen, hoe suf dat misschien ook klinkt. En naar mijn idee komt dat vooral omdat ik heb geleerd me heel bewust te zijn van die momenten, er dan ook echt te zijn. En dat is zeker niet eenvoudig!

Jaren geleden was ik in gedachten overal behalve in het nu. Het kennis maken met mindfulness heeft mijn ogen geopend. Misschien niet naar wereldschokkend nieuwe informatie, maar vooral naar de dingen die heel logisch zijn maar waar ik me helemaal niet bewust van was. Hoe vaak zitten we wel niet in ons hoofd te piekeren over dingen uit het verleden of de toekomst? Ik ben een echte multitasker en zag dat eigenlijk bijna als iets waarvoor ik wel een lintje verdiende, niet in de gaten hebbende dat je daar eigenijk helemaal niet zo happy van wordt. Op de automatische piloot regelde ik de meeste zaken; douchen, aankleden, auto rijden, eten (die zak chips had ik al op voordat ik doorhad dat ik ze eigenlijk helemaal niet zo lekker vond), you name it. De meeste dingen deed ik zonder me er bewust van te zijn, laat staan er echt van te genieten. En doordat ik dit alles op die manier deed kon ik in gedachten afdwalen naar dingen die me verder bezig hielden; mijn boodschappenlijstje, dat telefoongesprek, die discussie met een vriendin, een plan wat ik nog uit moest werken. Steeds nieuwe to-do’s, deadlines en dingen op de planning. Ik genoot daarom ook nooit van het ‘oogsten-wat-je-zaait-moment’, want dan was ik al lang weer een nieuwe akker vol aan het planten. Continu in een rush zitten klinkt vooral heel interessant en we zien het vaak als iets onvermijdelijks, maar is dat wel zo? Zeker wanneer we het zo druk hebben is het genieten van de kleine dingen nog belangrijker. Het wordt echt tijd dat je iets aan ontspanning gaat doen wanneer je het gevoel hebt dat je er geen tijd voor hebt. En met het feit dat die ontspanning kan zitten in dit soort kleine momenten kom je daarvoor nooit tijd te kort. 

Het geheim van mindfulness is het afstappen van die automatische piloot en het meer in het hier en nu zijn. Niets zweverigs en niets ‘dit is alleen voor mensen met psychische problemen’. Het gaat vooral om de wens bewuster in het leven te willen staan. We missen namelijk een groot deel van de dag doordat onze gedachten in het verleden of in de toekomst zijn. Mindfulness leert je om met je aandacht hier te zijn, in dit moment. Dit heeft een aantal positieve gevolgen. Je houdt bijvoorbeeld minder ruimte over voor piekeren, iets wat ik bij vlagen tot een ware kunst had verheven. Door je te concentreren op alles wat er gebeurt in het nu onderbreek je die continue gedachtenstroom die stress in de hand werkt. Tegelijkertijd worden je ervaringen een stuk levendiger en intenser door er je volle aandacht aan te schenken. En het mooie daarvan is; wie aandachtig leeft heeft meer oog voor het kleine geluk, zoals fluitende vogels of het ervaren van het gevoel van zonnestralen op je huid. Daarbij raak je meer vertrouwd met wat er zich in je lichaam en hoofd afspeelt zodat je bijvoorbeeld stress, somberheid of angst sneller leert herkennen. In plaats van doorgaan op je automatische piloot geef je jezelf de ruimte bewust een stap terug te doen om te bepalen wat echt voor je werkt. Tevens gaat het er om situaties te leren accepteren zoals ze zijn en deze niet steeds te willen veranderen. We hebben namelijk vaak de neiging om voortdurend in de gaten te houden of alles wel naar onze wens is, of het overeenkomt met onze verwachtingen en of het wellicht niet nog beter kan. Het leven is natuurlijk niet constant en alleen maar leuk! Je kunt echter zelf bepalen of je mee wilt deinen op de golven of er tegenin wilt zwemmen. Drie keer raden wat het minste energie kost.

Misschien zijn die ‘oudjes’ dus nog helemaal niet zo suf, maar kunnen we juist veel van ze leren. Het bejaarde stel wat met zo veel rust samen op een bankje aan het water in het stadspark kan genieten van alles om zich heen is eigenlijk heel mindful bezig. Wellicht omdat zij al weten, met zo veel kilometers op de teller, dat het uiteindelijk allemaal daarom draait. Het échte geluk is het kleine geluk.

Liefs,

Drs. Kelly

Wil jij ook graag meer rust en balans in je leven en meer genieten van elke dag? In mijn 5-weekse programma Rust, Balans & Focus leer ik je dat!

Leave a Reply