Hoe je jouw agenda de baas wordt - Kelly Weekers - ondernemerscoach en bestseller auteur
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Kelly: ‘Ik denk dat het het belangrijkste is om als eerste de kaders te bepalen; hoeveel je werkt en wanneer dat is, daar gaat het namelijk bij de meesten al helemaal mis. Ze komen continu tijd te kort omdat ze nooit hebben gekaderd hoeveel uur er naar werk ‘mag’ gaan. Bijvoorbeeld: ik werk 32 uur en die uren blok je in je weekagenda zodat je precies weet waar je aan toe bent. Hiermee blijft werktijd werktijd en privétijd ook echt privé. Daarnaast maak ik binnen die tijd drie soorten blokken. De prio (met taken die z.s.m. af moeten), lange termijn (die dingen die gedaan moeten worden, maar waar niet per se datum aan hangt) en ad hoc (in die blokken doe ik alles en werk ik alles bij wat mij anders op andere momenten stoort zoals mails, telefoontjes, appjes etc.). Zo haal je het meeste uit je tijd en houd je je focus bij je taken.’

PLAN

‘Plannen, plannen, plannen. Ik werk elke dag met mijn aanvalsplan. Het klinkt saai, maar zowel je werk als privéleven plannen geeft zo veel rust en overzicht. En dat betekent echt niet dat alles tot op de minuut in je agenda moet staan; voor mijn part staat op zondag één groot kruis ‘family time’, maar dan weet je wel dat het dan daarvoor tijd is. Niets werkt zo inefficiënt als ’s morgens achter je laptop kruipen en zien wat de dag je gaat geven. Dan val je al snel van de ene ad hoc-taak in de andere, scroll je tussendoor nog wat door je timeline en denk je na een paar uur; wat heb ik nu precies gedaan? De regie over je leven pakken gebeurt wanneer jij de regie pakt over je tijd.’

KEUZES

‘Loopt je agenda onverhoopt toch te vol? Ga dan schrappen. Dan kom ik weer even terug op die 32 uur; je kunt dus niet werk hebben voor veertig uur. Maak keuzes! En dat geldt ook privé. Doe liever eens wat minder dingen, maar doe ze goed en met plezier. Wij voelen veel te snel dat we ergens niet nee tegen zouden kunnen zeggen, maar eigenlijk zit dat bij negen van de tien dingen tussen onze oren. Als het niet gaat dan gaat het niet. Hup, een mail naar die klant of een app naar die vriendin voor een nieuw voorstel qua datum en je hebt direct meer lucht. We zijn allemaal erg druk, dus vaak is de tegenpartij er helemaal oké mee dat er wat geschoven wordt.’

VLIEGTUIGMODUS

‘Social media is knetterverslavend, dus ik denk dat het belangrijk is dat je ook hierin de kaders voor jezelf bepaalt. Eigenlijk wat betreft je telefoongebruik in het algemeen. Zo heb ik geen pushmeldingen meer aanstaan op mijn telefoon, krijg ik er geen mails op binnen, heb ik geen nieuwsapps meer en gebruik ik mijn LinkedIn, Facebook en Instagram alleen nog op vaste tijden. Daarnaast is de verleiding er nog steeds maar leg ik mijn telefoon weg, want als ik hem niet zie is het ook goed. En in de avond gaat hij lekker op vliegtuigmodus. Verder volg ik alleen accounts die mij een positief gevoel geven, iets leren of inspireren. Waarom zou je mensen of dingen die je negatief of zuur maken dagelijks toegang geven tot je aandacht?’

100.000+

‘Ik denk niet dat er een ‘one size fits all’-regel is om tijd voor je te laten werken. Uiteindelijk moet je kijken wat voor jou werkt, hóe je je tijd wilt indelen is afhankelijk van jou als persoon. Maar, met 100.000+ lezers van mijn boeken en honderden ondernemers die ik inmiddels heb gecoacht weet ik aan de hand van al die ervaringsverhalen: plan je helemaal niet, dan plan je echt om te falen.’

‘Niets werkt zo inefficiënt als ’s morgens achter je laptop kruipen en zien wat de dag je gaat geven

 

Uit Talkies Magazine

Leave a Reply