was successfully added to your cart.

Winkelmand

Wat zijn we toch een onvermoeibare duizendpoten! Geluk in de liefde, een prachtig gezin met de liefste kinderen, een bloeiende carrière, fanatiek sporten, een prachtig lichaam, een druk sociaal leven en avontuurlijke, vooral niet te alledaagse hobby’s, we draaien er onze hand niet voor om! Dit houden we allemaal vol op de caloriearme bodem van een of ander superfood dieet, omdat gezond gewoon ‘zo enorm lekker is en ik aan een vette hap niet moet denken!’. En om te laten zien hoe gemakkelijk dit allemaal te combineren is zonder daarbij ook maar enige mate van stress te ervaren gebruiken we onze socials zoals Facebook en Instagram en onszelf als ‘open boek’ op feesten en partijen. Want vermoeiend is dit allemaal natuurlijk ab-so-luut niet! Het leven is alléén maar leuk! Het perfect plaatje lijkt tegenwoordig erg belangrijk, maar wie houdt dat nu echt vol?

Dat we niet bij iedereen onze vuile was buiten hangen lijkt me logisch, maar mag het soms even wat minder perfect zijn? Inmiddels krijg ik toch een beetje vlekken in mijn nek van de (online) toneelstukjes die worden neergezet. Één ding staat voor mij namelijk als een paal boven water: Elk huisje heeft zijn kruisje. Ja, ook die ‘perfecte’ mensen waar je zo tegen opkijkt (op social media) zitten gewoon bij mij op de bank. Want als het even niet zo lekker loopt met die ‘topbaan’ of die ‘liefde van ons leven’ dan kan het voelen alsof we enorm falen, omdat we niet voldoen aan de standaard. Maar, het typische is, wij leggen die lat zelf zo hoog! En wanneer we een lat te hoog leggen voelt het al snel als falen, terwijl we het eigenlijk misschien heel erg goed doen wanneer onze doelen realistisch zouden zijn. Wanneer ik mij mijn leven lang vergelijk met Einstein blijf ik dom, terwijl ik toch echt een universitaire studie heb afgerond. Je referentiekader is bepalend. En precies daarom is het onverstandig je echte leven te vergelijken met het gephotoshopte en gehypte (online) leven van een ander. Óf zelf zo’n leven voor buitenstaanders proberen neer te zetten.

Het kan heel verfrissend zijn om je leven eens in te delen zoals jij het prettig vindt, zonder dit in grote mate te laten bepalen door wat de buitenwereld ervan vindt. Voor jezelf een leven creëren terwijl het niet bij je werkelijkheid past of gewoonweg niet haalbaar is, om negatieve oordelen te voorkomen of leuk gevonden te worden, zal je waarschijnlijk alleen maar stress opleveren en een illusie armer maken. Het is namelijk zo dat iedereen, hoe dan ook, toch wel wat van je gaat vinden. Je kan beter bepalen of het werkelijk zo belangrijk is hoe anderen over je denken. Dat iemand iets vindt betekent namelijk nog niet dat je er iets mee moet doen. Het is vooral zaak dat je zelf bepaalt wat jouw perfecte plaatje is!

Het onderhouden van mijn relatie, gezin, sociale leven, tijd investeren in mijn carrière, een beetje letten op mijn gezondheid, het kost allemaal aardig wat energie. Iets wat ik er natuurlijk met alle liefde insteek, maar wat er ook voor zorgt dat ik soms echt even tijd voor mezelf nodig heb, dingen vergeet, of saai, moe of chagrijnig ben. Hierover zal je mij nooit geheimzinnig horen doen. Vrienden en bekenden weten dit, mijn klanten weten dit, en jullie via mijn socials (nu) ook. Dat maakt me zeer zeker niet perfect, maar wel echt, en precies dát vind ik dus helemaal perfect!

Leave a Reply