GELIJK OF GELUK - Kelly Weekers - ondernemerscoach en bestseller auteur
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Wil je je gelijk of je geluk? Deze vraag werd mij jaren geleden gesteld. Uit mijn antwoord kun je wellicht opmaken dat ik toen nog geen praktiserend psycholoog was, noch bezig was met de ingrediënten van een goede relatie. Met een big smile riep ik: ‘Als ik mijn gelijk heb, dan heb ik mijn geluk!’ Als grap natuurlijk, maar stiekem wel met een kern van waarheid. Gelukkig komt verstand, in de meeste gevallen, met de jaren…

”We kunnen ons heerlijk storen aan het feit dat onze partner dingen op een andere manier ziet of doet. Helaas verliezen we hiermee uit het oog dat iedereen zijn eigen waarheid beleeft en daar ook gewoon recht op heeft.”

De liefde blijft een interessant onderwerp. Naast eigen ervaringen die ik opdoe op relationeel vlak luister ik ook graag naar mijn ouders, vrienden en klanten. Gemeenschappelijke factor: de liefde is erg leuk, maar soms ook erg lastig. Uitspraken als ‘Dat is toch niet normaal?’, ‘Ik snap echt niet waarom je iets zo aan zou pakken!’, ‘Ik vraag drie keer per week een scheiding bij ‘m aan hoor’ en ‘Ik ben gewoon gestopt met naar haar te luisteren’ tot de grootste ruzies omdat ‘Ik zeker weet dat ik gelijk heb!’ zijn mij niet onbekend. We kunnen ons heerlijk storen aan het feit dat onze partner dingen op een andere manier ziet of doet.

Helaas verliezen we hiermee uit het oog dat iedereen zijn eigen waarheid beleeft en daar ook gewoon recht op heeft. En ja, dat geldt dus ook voor onszelf. Paulo Coelho zei eens: ‘Wij zien de wereld niet zoals zij is, maar zoals wij zijn’. Amen to that! Toch hebben we, omdat we ons hier vaak niet bewust van zijn, de neiging om ons gelijk te willen halen. En wanneer we onze eigen waarheid hanteren hebben we dat eigenlijk ook altijd. De vraag is alleen: hoe ver wil je gaan om die waarheid ook de waarheid van een ander te laten zijn? Werkt dat gelijk hebben tot nu toe voor je? Word je er gelukkig van? Krijg je er een leukere relatie door? Geeft het je energie? Of een perfecte partner? Of wellicht ben je inmiddels zelf de perfectie nabij? ‘Nee’ is het antwoord in 99% van de gevallen.

Tuurlijk hebben we allemaal wel eens een discussie gehad waarin we feitelijk in ons gelijk stonden, maar het niet kregen. Dan heb je de keuze om het je te laten frustreren of het los te laten en te denken ‘Ach, zo zie jij het nu eenmaal.’ Je kunt een probleem namelijk ook oplossen door er geen probleem van te maken! En zo kan ik prima eventjes naar een Jehovah getuige luisteren wanneer deze zijn verhaal vol passie komt verkondigen om vervolgens de deur dicht te doen en te denken ‘Leuk voor jou, maar niets voor mij’. En datzelfde kan ik denken wanneer manlief weer eens zijn hele zondag aan voetbal wilt besteden. En ik hoop dat hij dat óók denkt wanneer ik mijn auto op een bepaalde – briljante natuurlijk – manier inparkeer. Leven en laten leven. Vrede hebben met het feit dat iemand iets op een andere manier aanpakt. Dan verzeker ik je, ook al krijg je misschien minder je gelijk, je krijgt wel een stuk meer geluk!

 

Wil je Mindset tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

[mc4wp_form id=”7534″]

Leave a Reply