was successfully added to your cart.

Winkelmand

Op een gemiddelde dag bestaat het ‘laatste nieuws’ uit onderwerpen als de vluchtenlingencrisis, natuurrampen, het grillige politieke klimaat, mishandelingen en verkeersongevallen. Filmpjes van stervende kinderen tijdens een gifgasaanval of aanslagen in wereldsteden, alles wordt zonder enige censuur getoond. Positiviteit heeft duidelijk geen prioriteit.. Naar mijn idee wordt het nieuws steeds negatiever, subjectiever en stigmatiserender. En hoeveel ‘waarheid’ is er nog in te ontdekken? Wat is gewoon shockeren, bang maken en aanzetten tot verdeeldheid?

Stiekem consumeren we enorm veel nieuws. Niet alleen door het te lezen in de (digitale) krant, maar we horen het op de radio, zien het op tv en ook op sociale media als facebook en twitter komt het voorbij. We moeten niet onderschatten wat een dergelijke, vaak dagelijkse, stortvloed aan negativiteit met onze mentale gezondheid doet. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat negatieve berichtgeving veel meer doet dan het tijdelijk geven van een wat pessimistisch gevoel. We voelen ons significant depressiever en angstiger, ervaren meer stress en worden daarbij ook in de tijd erna gevoeliger voor negatieve prikkels. Onze geest krijgt als het ware een neus voor alles wat negatief is en weet dit feilloos op te sporen uit onze omgeving. Zelfs neutrale situaties gaan we negatiever interpreteren. Op de lange termijn maakt dit ons als persoon alleen maar gevoeliger (lees: kwetsbaarder) of juist gevoelloos (lees: ‘ik vind het de normaalste zaak van de wereld een foto van een lijk te zien’). We krijgen een pessimistische en cynische kijk op de wereld. Het is daarom aan te raden heel bewust te kiezen hoe we het nieuws toe willen laten in ons leven.

‘Moeder Teresa zei eens: What you can do to promote world peace? Go home and love your family’

Mijn simpele maar effectieve tip voor een gelukkiger leven in deze is dan ook zo ver mogelijk te ‘nieuws-detoxen’. Verwijder het eens uit je leven om te kunnen zien wat voor effect het eigenlijk op je heeft: het verslavende element ervan, wat het doet met je stemming en hoeveel tijd het je kost. Je zult merken hoeveel meer tijd je kunt besteden aan dingen waar je écht blij van wordt, en je kunt testen wat het verwijderen van een dergelijke negativiteit en het ruimte geven aan meer positiviteit doet voor je stemming!

Uiteraard ben ik niet van gisteren en is het mij volkomen duidelijk dat er ontzettend veel vreselijke dingen in de wereld gebeuren. Ik wil mijn ogen er niet voor sluiten en probeer ook mijn steentje bij te dragen in het kader van ‘be the change you wish to see in the world’, maar continu info tot me nemen over rampen en terreur helpt mij daarmee niet. En daarom kies ook ik, groot voorstander van het op de hoogte blijven van het nieuws in het kader van de algemene ontwikkeling, ervoor om soms mijn ogen te sluiten. Niet om daarmee mijn spreekwoordelijke kop in het zand te steken, maar omdat al die negativiteit niet bijdraagt aan mijn welzijn of dat van anderen. Moeder Teresa zei eens: What you can do to promote world peace? Go home and love your family’. En met die gedachte sluit ik mijn laptop en geniet ik van mijn dochtertje al spelend in haar box. Minder nieuws voor meer geestelijk welzijn; voor mij werkt het en ik gun het iedereen!

 

Wil je Mindset tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

[mc4wp_form id=”7534″]